Nä­kö­vam­mais­ten liit­to pal­ve­lee

 

Tätä sivua päivitetty viimeksi 26.3. ja 27.3.2020 Iiris-keskuksen aukiolosta ja Taktiilin palveluista.

Näkövammaisten liitto seuraa koronavirukseen (COVID-19) liittyviä viranomaisohjeita päivittäin, ja liitossa toimii koronatyöryhmä, joka antaa suositukset liiton toiminnalle viranomaisohjeiden pohjalta. Työmme jatkuu muuttuvissa olosuhteissa, jotta suojaamme asiakkaitamme, kumppaneitamme ja työntekijöitämme korona-altistukselta.

Toimintaamme sopeutetaan viranomaisohjeiden mukaisesti. Maamme hallitus suosittelee muun muassa ei-välttämättömän toiminnan rajoittamista koronaviruksen vuoksi. Tästä syystä toiminnassamme on muutamia poikkeuksia lähiviikkoina tai kunnes toisin ilmoitetaan.

Tätä sivua päivitetään aina tarpeen mukaan.

Näkövammaisten liitto tiedottaa

Näkövammaisten liitto tiedottaa uusista palvelumuodoistaan sekä muutoksista toimintaansa seuraavissa kanavissa:
 • Tällä sivulla on aina ajankohtaisin koottu tieto.
 • Seuraa meitä myös Facebookissa ja Twitterissä.
 • Airut-lehti ilmestyy kaikissa muodoissaan normaalin aikataulun mukaisesti.
 • Ajankohtaista Näkövammaisten liitosta -äänitiedote lähtee matkaan ensimmäisen kerran viikolla 13. Se lähetetään Daisy- ja cd-julkaisuna noin 4 000 näkövammaiselle ympäri Suomen. Toivomme, että tavoitamme äänitiedotteella erityisesti ne näkövammaiset, jotka eivät seuraa viestejämme verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa.

Näkövammaisten liiton asiantuntija-, neuvonta- ja jäsenpalvelut

Palvelemme asiakkaitamme normaaliin tapaan puhelimitse, sähköpostitse ja etäyhteyksin. Kaikki yhteystietomme löydät tältä sivulta, ja tässä vielä oikopolut muutamien asiantuntijoidemme yhteystietoihin:Sovitut tapaamiset ja kokoukset pyritään järjestämään etäyhteydellä tai puhelimitse tai siirtämään myöhempään ajankohtaan. Viranomaisten ohjeiden mukaisesti vältämme kasvokkain tapahtuvia kohtaamisia. Olemme silti täällä teitä varten, joten ollaan yhteydessä!

Palveleva puhelin aloittaa ma 23.3.

Näkövammaisten liiton palveleva puhelin aloittaa toimintansa ma 23.3. numerossa 050 470 0371. Puhelin palvelee ainakin koronatilanteen ajan joka arkipäivä (ma–pe) klo 10–18.

Palveleva puhelin on tarkoitettu näkövammaisille ja heidän läheisilleen. Puhelimesta tavoittaa Näkövammaisten liiton asiantuntijat, jotka vastaavat esimerkiksi kysymyksiin vammaispalvelujen hakemisesta sekä näkövammaisten palveluista tänä poikkeusaikana.

Iiris-keskus

Iiris-keskuksen info ja puhelinvaihde ovat toistaiseksi avoinna arkisin klo 8–16. Iiriksen pääovet ovat suljettuina alk. 26.3.

Jos sovittua tapaamistasi Iiris-keskuksessa voi siirtää, otathan yhteyttä henkilöön, jonka kanssa olet tapaamisesta sopinut.

Näkövammaismuseo on suljettuna.

Kaikki kevään Iiris-vierailupäivät on peruttu. Ilmoittautuneille on tiedotettu henkilökohtaisesti.

Iiriksessä toimii Näkövammaisten liiton lisäksi monia muitakin organisaatioita. Kukin niistä päättää itsenäisesti toimintansa jatkumisesta ja tiedottaa siitä omissa kanavissaan.

Tapahtumat

Näkövammaisten liitto järjestää keväällä tapahtumia ja tilaisuuksia, joihin voi osallistua omalta kotisohvalta. Seuraa tiedotustamme esimerkiksi webinaareista tältä sivulta sekä sosiaalisen median kanaviltamme (Facebook, Twitter).

Olemme ohjeistaneet myös jäsenyhdistyksiämme keskeyttämään ryhmätoiminnot toukokuun loppuun asti, harkitsemaan huolella asiakastyön toteutuksia sekä siirtämään kevät- ja vuosikokouksiaan myöhempään ajankohtaan. Yhdistykset tiedottavat jäseniään toiminnan jatkumisesta.

Seuraavat tapahtumat on peruttu:
 • Kaikki kevään Iiris-vierailupäivät on peruttu. Ilmoittautuneille on tiedotettu henkilökohtaisesti.
 • Näkövammaismuseon historiaklubi 18.3. Aiheesta "näkövammaiset filminkehittäjinä" tehdään tallenne, joka on myöhemmin kuunneltavissa.
 • Pistekirjoituksen perusteet -kurssi 24.–25.3. siirtyy myöhempään ajankohtaan. Ilmoittautuneille tiedotetaan asiasta henkilökohtaisesti. Tiedotamme korvaavista päivämääristä myöhemmin.
 • Pimé Cafét 8.4. ja 13.5. on peruttu. Kesäkuun Pimé Cafén toteutuksesta päätetään myöhemmin.
 • Vammaisten yrittäjäpäivät 23.–24.4. perutaan. Ilmoittautuneisiin ollaan vielä yhteydessä henkilökohtaisesti. Yrittäjäpäivät pyritään järjestämään myöhemmin, tästä tiedotetaan erikseen.
Seuraathan tiedotustamme muidenkin tapahtumiemme suhteen. Muitakin tapahtumia joudutaan mahdollisesti tulevien viikkojen ajalta perumaan.

Pahoittelemme peruuntumisten aiheuttamaa harmia!

Keskustele koronasta verkossa (Satakunta ja Varsinais-Suomi)

Hei satakuntalaiset ja varsinaissuomalaiset! Haluatko keskustella koronaviruksen aiheuttamasta tilanteesta alueesi toisten näkövammaisten henkilöiden kanssa? Mitä asioita on tapahtunut, millaisia ajatuksia ja tuntemuksia sinulla on ja millaisia selviytymiskeinoja olet ottanut käyttöösi?

Keskusteluhetket Skypen välityksellä:
 • satakuntalaisille ke 25.3. klo 14–15.30
 • varsinaissuomalaisille to 2.4. klo 14–15.30.
Ilmoittaudu sähköpostilla jaana.engblom@nkl.fi ja lähetä Skype-nimesi ja puhelinnumerosi, jonka jälkeen Jaana lähettää sinulle kontaktipyynnön. Voit myös itse lähettää kontaktipyynnön Jaanalle, Skype-nimi on jaana.engblom. Kun kontaktipyyntö on hyväksytty, yhteyshenkilömme testaavat yhteyksien toimimisen kaikkien osallistujien kanssa vielä maanantain ja tiistain aikana.

Keskustelua vetävät oikeuksienvalvonnan asiantuntija Jaana Engblom sekä Minun näköinen mieli -hankekoordinaattori Jutta Saanila Näkövammaisten liitosta.

Kumpaankin Skype-hetkeen mahtuu mukaan kahdeksan osanottajaa.

Tiedustelut: jaana.engblom@nkl.fi, p. 050 591 8167, Skype: jaana.engblom

Kuljetuspalveluiden toimivuus -webinaari

Kysyimme helmikuussa, miten vammaispalvelulain mukaiset kuljetuspalvelut toimivat eri puolilla Suomea? Saimme vastauksia näkövammaisilta palvelujen käyttäjiltä sekä Näkövammaisten liiton oikeuksienvalvonnan asiantuntijoilta.

Kyselyn tulokset julkaistaan pe 27.3. klo 13 webinaarissa, ja linkki tulee sivuille samana päivänä. Yleistä keskustelua aiheesta ei valitettavasti pystytä tässä tilaisuudessa järjestämään.

Tilaisuuden vetävät järjestöassistentti Kaisamaria Alanen, avustava lakimies Elina Ketonen ja sosiaaliturvapäällikkö Laura Tolkkinen. Kyselyn raportti julkaistaan ennen tilaisuutta kaikkien hyödynnettäväksi.

Näkövammaisen lapsen palvelut poikkeustilanteessa -webinaari

Näkövammaisten liiton oikeuksienvalvonnan yksikkö järjestää 31.3. klo 14–15 webinaarin aiheesta Näkövammaisen lapsen palvelut poikkeustilanteessa. Webinaarin vetää Näkövammaisten liiton lapsi- ja perhetyön asiantuntija Annika Tyynysniemi.

Seuraa Näkövammaisten liiton viestintää esimerkiksi verkkosivuilla tai sosiaalisen median kanavissa, linkki webinaariin tulee samalla viikolla.

Näkövammaisten liiton valtuuston kevätkokous

Kokous siirtyy syksyyn.

Kuntoutus-Iiris

Kuntoutustoiminta on keskeytetty Kelan määräysten mukaisesti.

Lisätietoja kuntoutuksesta:
 • kehittämispäällikkö Annamaija Ketola / kuntoutus- ja majoituspalvelut, p. 09 3960 4450, annamaija.ketola(at)nkl.fi
 • majoituspäällikkö Seija Viitanen / majoituspalvelut, p. 09 3960 4431, seija.viitanen(at)nkl.fi

Tiedonsaantipalvelut: Daisy- ja IT-neuvonta

Palvelemme asiakkaita ja yhteystyökumppaneita normaalisti puhelimitse ja sähköpostilla IT- ja Daisy-neuvonnassa. Katso yhteystietomme:Daisy-lainaamosta lähtee vielä viikolla 12 ulos uusia laitteita sekä ennen epidemiaa palautuneita, puhdistettuja vaihtolaitteita.

Luetus-kuuntelulaitteiden asennus on keskeytetty.

Iiriksen asiakaspalvelussa ei vastaanoteta Daisy-lainaamon palautuksia. Postin kautta palautuneita laitepaketteja ei avata.

Lue lisää Daisy-soittimista ja -lainauksesta.

Äänilehdet ja lukupalvelu

Näkövammaisten liiton lukupalvelun toiminta on toistaiseksi keskeytyksissä. Tällä hetkellä näkövammaisten lukutilausten vastaanotossa ja niiden vapaaehtoislukijoille toimittamisessa on poikkeustilanne, sillä henkilökuntamme tekee etätyötä. Tiedotamme asiasta, kun lukupalvelu jälleen käynnistyy.

Näkövammaisten liiton jäsenyhdistykset ja muut äänilehtien julkaisijat joutuvat keskeyttämään monien äänilehtien julkaisemisen ainakin huhtikuun loppuun saakka. Vapaaehtoislukijat eivät voi lukea lehtiä, koska koronaepidemian aiheuttama poikkeustilanne rajoittaa ihmisten liikkumista ja sulkee toimipaikkoja. Sen sijaan koneäänen avulla tuotettavat äänilehdet ilmestyvät edelleen. Näkövammaisten liitto jatkaa ilmestyvien äänilehtien välittämistä verkossa ja cdr-levyillä mahdollisuuksien mukaan.

Suoraan Daisy-soittimeen Luetus-kuunteluna, ilman cd-levyjä, ilmestyvät lehdet ja Celian kerhokirjat tulevat normaalisti, paitsi mahdollisesti osa ihmisäänellä luetuista lehdistä.

Näkövammaisten liiton ICT- ja Daisy-neuvonta palvelevat puhelimitse ja sähköpostitse digi- ja äänilehtiasioissa  Jos saat äänilehtiä suoraan Daisy-soittimeen Luetus-kuuntelun takia ja haluat enemmän kuunneltavaa, otathan yhteyttä puhelinpalveluumme, niin kerromme lisää.
 • Daisy-soittimen käyttö ja huolto sekä äänilehtiin liittyvät asiat: p. 09 3960 4040 ja daisy@nkl.fi.
 • Digilaitteiden ja digipalveluiden neuvonta näkövammaisille: p. 09 3960 4000 ja it-neuvonta@nkl.fi.
Daisy- ja digineuvonnan puhelinpalvelu on avoinna maanantaisin ja tiistaisin klo 9-15 ja keskiviikosta perjantaihin klo 12-15. Palveluaikojen ulkopuolella sekä silloin, jos numero on varattu, voit jättää soittopyynnön vastaajaan. Kerro nimesi ja mitä asia koskee, niin soitamme sinulle takaisin.

Pyrimme ratkaisemaan Daisy-laitteiden vikatilanteet mahdollisimman pitkälle puhelimitse. Vikaantuneiden laitteiden tilalle riittää vielä joitakin laitteita. Toimitamme viallisten virtajohtojen ja akkujen tilalle varaosia edelleen. Iiriksessä ei toistaiseksi vastaanoteta Daisy-laitteita huoltoon eikä palautuvia laitteita. Sovi laitteen palautuksesta postitse Daisy-neuvonnan kanssa.
Jos käytät jo mobiililaitetta, voit kuunnella lehtiä ja kirjoja laitteellasi. Lisätietoja digineuvonnastamme.

Aviris-apuvälinemyymälä

Aviris-apuvälinemyymälämme toimii tavalliseen tapaan puhelimessa, sähköpostitse ja verkossa.

Helsingin Itäkeskuksessa sijaitseva myymälä on sen sijaan suljettuna 13.5. asti. Ajanvarauksia myymälään otetaan vastaan yksittäisiltä asiakkailta vain, mikäli asiaa ei muuten ole mahdollista hoitaa. Ryhmävierailut ja esittelytapahtumat ryhmille ovat tauolla pääsiäiseen asti.

Tervetuloa ostoksille: www.aviris.fi

Opaskoirakoulu

Opaskoirakoulu jatkaa toimintaansa normaalisti. Opaskoirakoulu tekee päätökset koiran luovutuksista huomioiden koiran haltijan terveydentilanteen.

Lisätietoja: Opaskoirakoulun vastaava Vesa Väkeväinen, p. 050 368 4874, vesa.vakevainen(at)opaskoirakoulu.fi

Taktiilin painotuotanto

Taktiilin tuotanto jatkuu normaalisti. Pistekirjoituslehdet, -tiedotteet ja muu materiaali on tilattavissa kuten ennenkin, samoin printti- ja opastetuotteet.

Taktiili noudattaa erityistä huolellisuutta asiakkaiden ja henkilökunnan suojelemiseksi. Toistaiseksi emme ota asiakkaita vastaan henkilökohtaisesti. Tilausten vastaanotto tapahtuu puhelimitse ja sähköpostitse.

Toimitamme tilatut tuotteet postitse. Iiris-kiinteistössä toimiville yrityksille ja yhteisöille toimitamme valmiit tilaukset sovittuun noutopisteeseen.

Tilaukset ja tarjouspyynnöt: taktiili@nkl.fi.

Ravintola Antell

Ravintola on suljettuna. Henkilökunta kiinnittää erityistä huomiota hygieniaan, ja myös ravintolassa ruokailijoita pyydetään muun muassa pesemään kädet huolellisesti ennen linjastolle tuloa.

Lisätietoja

Seuraamme tilannetta aktiivisesti ja arvioimme toimia tarvittaessa uudelleen viranomaisten ohjeiden ja suositusten mukaan. Seuraathan ajantasaista tiedotustamme verkkosivuiltamme ja sosiaalisen median kanavistamme.

Pidetään huolta itsestämme ja läheisistämme.

Kerromme mielellämme lisää:
 • Näkövammaisten liitto ry, toimitusjohtaja Jukka Tahvanainen, p. 040 900 4875, jukka.tahvanainen(at)nkl.fi
 • Näkövammaisten liitto ry, järjestöpäällikkö Markku Möttönen, p. 050 596 5021, markku.mottonen(at)nkl.fi